Příspěvěk č.5 - Oslava nového roku a hledání práce


Zdravíme z našeho nového „domova“ na dalších pár týdnů. Momentálně se nacházíme v Cromwellu na ovocném sadu. Našemu nástupu do práce předcházelo ještě pár výletů, tak si je pojďme ukázat 😊.

Po úspěšném dni v knihovně jsme vyrazili dál podél jezera Wakatipu do města Glenorchy. Zde si dali v jediném místním krámku s kavárnou hot pie. Koláček z listového těsto s náplní, většinou s mletým masem a sýrem, lososem či pouze zeleninové. Po vydatné snídani jsme vyrazili na obhlídku města a na menší výlet okolo jezera Silvan. 

Na večer poté jsme přejeli do města Cromwell, kde jsme měli v plánu další den najít práci. Dopoledne jsme si prošli město, zjistili, kde mají, co dobrého k jídlu a vydali se objíždět sady a vinice a ptát se po práci, neboť Cromwell a jeho okolí je známo především pěstováním ovoce a vína, což je patrné z hlavní turistické atrakce města – viz foto.  

Po dvou hodinách ježdění, rozdání jednoho životopisu, jednoho telefonního čísla a pár odmítnutí jsme už z toho byli hladoví, tak jsme zašli do našeho oblíbeného New Worldu (supermarket se slevami) a na oslavu hledání práce koupili místní vínko. Musím se tedy přiznat, že po měsíci skoro nepití, mi dali tři skleničky zabrat :D Díky řádnému zapití jsme se probudili do nového dne a Kuba měl na mobilu sms od Simona Webbse, ať se ozve kvůli práci. Tak jsme se hned ozvali, sešli se a plácli si na práci s nástupem 3.1.

Happy jak dva grepy jsme se ještě to odpoledne vydali na místní Cherry festival. Kde ve finále byli dva stánky s třešněmi, dva se zmrzlinou a třešničkou festivalu byla soutěž v plivání pecek do dálky. To nás hodně pobavilo. Dali jsme si zmrzku z mraženého ovoce a přesunuli se do naší oblíbené Wanaky, kde jsme měli v plánu strávit silvestra. 
Před novoroční párty jsme ještě dali track nahoru na Rocky Mountain. Jít to v pravé poledne bylo zase pro mě zničující, ale výhled to opět vynahradil. 


Jelikož po celé Wanace je přes svátky zákaz veškerého alkoholu na veřejných prostranstvích, asi si dokážete představit tu párty. Na tajňačku jsme vypili půl litru cideru a dvě piva, pokecali s jedním Čechem a já si teda zatancovala na pár písniček místní kapely, která tu hrála. Kubovi do tancování moc nebylo, jako obvykle :D O půlnoci už jsme byli v našem Prevítovi, přiťukli si a šli spát.

Po „propařené“ noci se nám nechtělo moc vstávat, tak jsme se pořádně vyspali, dali aspoň menší procházku kolem jezera Hawea a zase se vrátili do Wanaky. (na fotce je místní kuriozita - Wanaka tree)

Píšeme tu o ní hodně, mimo jiné, že je to fakt hezké město se super výhledem, tak zde také mají nejlepší burrito na světě. Už jsme si ho dali 2x a jako doooost dobrý. S plnými břichy jsme pak zašli do místního kina na film Aquaman. Z děje toho moc nemáme, ale sexy Aquaman to zachránil (pro ty kdo nevědí, hraje ho Khal Drogo z Her o trůny, a kdo ani tohle neví, tak ať si to vygooglí :D). Kino tu mají úplně boží, jelikož se nesedí na klasických kino sedačkách, ale jsou tam místo toho různé staré gauče a křesla či menší makety starších automobilů.

Poslední volný den jsme dali už jen pár krátkých procházek a jeli zpátky do Cromwellu se zabydlet na sadu a psychicky se připravit do roboty. 
Teď něco k naší práci, máme super úplně nové zázemí, kde je velká vybavená kuchyň se stolem, sociálky, sprchy a pračka. Dál tedy přespáváme v našem Prevítovi, ale to nám vůbec nevadí. Každý za to platíme 70 dolarů týdně. No, reálně nejsou sprchy ještě dodělané, tak chodíme do druhého ubytování k černochům a wifi zatím také není k dispozici, ale máme to tu zatím sami pro sebe, protože další cestovatelé přijedou až koncem ledna. 


Do práce chodíme, resp. budeme chodit, 6 dní v týdnu, vždy od 7 hodin ráno do 4 hodin odpoledne. Pro aktivce je možnost pracovat navíc až do 5. Tak uvidíme, jak se nám bude chtít. Během pracovní doby máme nárok na dvě 10minutové placené pauzy a jednu 30minutovou neplacenou na oběd. Placeni jsme hodinově, máme minimální mzdu 16,50 dolarů za hodinu (1 NZD = cca 15 Kč). Náplní naší práce je a bude převážně sběr ovoce a protrhávání stromů. Protrhávání jsme dělali teď tři dny a už z toho máme noční můry. Jedná se vlastně o to, že z jablečného stromu, který má na sobě trs např.4 jablek, tři shodíte na zem a jedno necháte na stromě. Poté akorát vidíte jednotlivé řádky stromů, pod kterými je tuna naházených jablek, které jsou pro ně odpad. V dalších týdnech nás pak mimo jiné čeká sběr malin, ostružin, meruněk a nektarinek.

Celkově práce není zatím nijak extra fyzicky náročná, ale je teda neuvěřitelně nudná. Nemůžeme poslouchat ve sluchátkách žádnou hudbu nebo audioknížku, takže je ten den dost dlouhý. Ale dost stěžování, pár týdnů to tu vydržíme a pak zase vyrazíme na cesty.


Fotogalerie je doplněna i o fotky z předešlých výletů, tak se můžete pokochat.






Komentáře

  1. Krásné výlety a nádherné fotky z nich,tu přírodu vám trochu závidím😉😚

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda👍
    Ten výlet na Rocky Mountains je od toho Diamantovýho jezera?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příspěvek č.19 - Ráj v Pacifiku

Příspěvek č. 2 - Začátky v Christchurch

Příspěvek č. 24 - Každý začátek má svůj konec