Příspěvek č.7 - Ceny na Zélandu

Zdravíme všechny stále ze stejného místa. Už nám z toho sbírání začíná trošku hrabat a do toho se naše parta na ubytování rozrostla o další 3 páry, takže jsme už domluvení se Simonem, že tu budeme do 24.2. a pak se vydáme na cesty. Máme v plánu procestovat zbytek jižní části ostrova a pak se postupně přesunout na sever Jižního ostrova.

Tento článek zaměříme na  ceny na Novém Zélandu, jelikož předpokládáme, že většina z vás, nemá úplnou představu kolik, co zde stojí nebo si nenechává na email zasílat akční letáky z místních supermarketů jako můj taťka (tímto ho zdravím :D).

Všude na internetu se dočtete, že je Zéland extrémně drahý, nám to teda upřímně zatím tolik nepřijde. Samozřejmě, je to tu dražší, ale aby to byl nějaký extrém, to se nám nezdá. Tak si pojďme ukázat nějaké přesné ceny toho, co nakupujeme.

Nyní, když jsme na jednom místě, tak děláme každý pátek velký nákup v místním New Worldu na celý týden. Tento nákup máme většinou tak kolem 180 dolarů. Což v přepočtu vychází cca 200 Kč na osobu na den za veškeré jídlo. To už nezní tak špatně ne?

Jak všichni víte, Kuba je velký masožrout, takže nakupujeme celkem hodně masa, které tu vychází docela levně. Nejčastěji nakupujeme mleté hovězí a kuřecí, ale někdy si to zpestříme stejkem, rybou nebo krevetami.

Mleté hovězí - 12 NZD/ kg = 180 Kč/ kg
Kuřecí prsa - 12 NZD/kg = 180 Kč/kg
Hovězí steak - 23 NZD/kg = 345 Kč/kg
Filety ryby - 23 NZD/kg = 345 Kč/kg
Krevety (5 krevet ochucených na špejli) - 2 NZD/špejle = 35 Kč/špejle



Tak nám Kuba jeden den k večeři připravil výborný steak :)



Dále hodně kupujeme zeleninu, tu si zas prosazuji já a ta tu je kupodivu celkem drahá. Na to že tu skoro vše pěstují a je sezóna, tak jsou ty ceny celkem vysoké. Tady máte ukázku pár druhů zeleninu a ovoce, co nejčastěji kupujeme.

Rajčata - 4 NZD/kg = 60 Kč/kg
Brokolice - 2,3 NZD/ks = 35 Kč/ks
Mrkev - 3 NZD/kg = 45 Kč/kg
Cibule - 3 NZD/kg = 45 Kč/kg
Jarní cibulka 2,5 NZD/ks = 38 Kč/ks
Malé cuketky 7 NZD/kg = 105 Kč/kg
Kiwi zlaté 7 NZD/kg = 105 Kč/kg
Banány 3,5 NZD/kg = 53 Kč/kg

Co se týče takových těch klasických potravin, tak zde až tak velký rozdíl nevidíme. Nakupujeme sýry, uzeniny, koření apod. Výběr pečiva je tu šílený, mají celou jednu řadu plnou různých druhů tousťáků, které stojí od 1 NZD do 8 NZD. Klasický český chleba nebo rohlík nám teda dost chybí.

Blok 1 kg sýry - 10 NZD = 150 Kč
Šunka 100 g - 3 NZD = 45 Kč
Marmeláda 340 g - 3,5 NZD = 53 Kč
Tuňák 95 g - 1,8 NZD = 27 Kč

Mohla bych vám tu vypsat celý leták New Worldu, ale asi to není až zas tak pro každého zajímavé. Jen jsme vám chtěli přiblížit, co a za kolik tu +- nakupujeme. Na většinu věcí je vždy nějaká akce, takže pak vyjdou ještě levněji :)

Ale aby to nebylo jen o cenách, tak jsme o volnu neseděli na zadku a zašli konečně na nějaké menší výlety. Jeden track byl hned u Cromwellu - Bannocburn track asi na 2 hodiny. Procházeli jsme takovou místní pouští se skalními "útesy", kde se dříve těžilo zlato.


Druhý výlet byl kousek od Queenstownu, také asi na 2,5 hodinky. Se skvělým výhledem na vodopád a řeku. Kuba machroval, že se v ní vykoupe, ale pak se začal vykrucovat. Typický chlap :D
Cestou jsme narazili i na starou chatu (zde to nazývají hut), která byla postavena již v 1930. Pořád se v ní dá případně přespat, ale já bych se teda bála. Přišla mi jak z nějakého hororu. 




Děkujeme že náš blog čtete, bohužel teď budeme delší dobu bez wifi, ale za to nás čekají super výlety, tak se máte na co těšit. 

Odkaz na fotogalerii:







Komentáře

  1. Skvělé články, vždycky si hezky počtu,jen tak dál,cestujte a užívejte😚

    OdpovědětVymazat
  2. no jo,cenový průzkum musí být....profesionální deformace už asi

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příspěvek č.19 - Ráj v Pacifiku

Příspěvek č. 2 - Začátky v Christchurch

Příspěvek č. 24 - Každý začátek má svůj konec